Blogg

Blogg

Om bloggen

Här dokumenterar vi våra aktiviteter.

WE Awards 2018

NyheterSkapad av Girls in STEM lör, oktober 13, 2018 13:36
Igår var styrelsen på Womengineerawards, WE Awards!
Sara, Eleonora och Amanda under galan.

Womengineer grundades år 2008 och har sedan dess jobbat med att informera och inspirera tjejer och kvinnor till tekniska områden. I år firar de 10-årsjubileum och arrangerade därför en gala för att lyfta individer och organisationer som har genomfört anmärkningsvärda uppdrag på området. Självklart ville vi vara där!


Vi kom till Stockholm igår eftermiddag. Eftersom vi skulle sova över på kansliet passade vi på att titta till Kungliga Vetenskapsakademin som ligger granne. På bilden ser vi Eleonora och Amanda, som snart ska iväg till galan.


Galan hölls i Ingenjörshuset i en mycket fin rymdinspirerad lokal.

Under kvällen firades många fantastiska kvinnliga förebilder och vi tänkte här lyfta de som vann i de olika kategorierna!

”Best Individual Effort” gick till Linnea Rothin.
Linnea Rothin har med sitt sociala företag Edvira lyft betydelsen av jämställdhet i datorvetenskaplig utbildning i över 15 länder och för undervisningsministeriet i Sverige. Hennes organisation har också som internationell partner till Code of Hour i Sverige introducerat programmering till över 100 000 ungdomar och tusentals lärare.

”Best Informer” gick till Teknifik - Elin Häggberg.
Elin Häggbergs ambition är att sprida hur kul och användbar teknik kan vara och visa alla möjligheter i vår digitala värld.

”Best Inspiration” gick till Inga Ingenjör by Andrea Pettersson och Malin Yngvesson.
"Inga Ingenjör" är en barnbokskaraktär som inspirerar barn (särskilt unga tjejer) att få ett intresse för teknik, ingenjörsskap och datavetenskap. Andrea och Malin har hittills skrivit två böcker om Inga och hennes vän Leo. De har också utvecklat ett science workshop-koncept som de turnerar med regelbundet för att engagera barn i naturvetenskap.

”Best Organization” gick till Datatjej.
DataTjej är en organisation som som hjälper till att förena tjejer och icke-binära inom data och IT. Tack vare arbetet som organisationen har genomfört har människor hittat jobb, praktikplatser och vänskap, vilket inspirerar alla att fortsätta arbeta för ett gemensamt mål - jämlikhet.Under kvällen utdelades även ett stipendium, ”Elisabeth Tegnér stipendiet”. Detta gick till Mernaz Amanat Bari för hennes enastående ansträngning och prestation inom spelindustrin och hennes passion för programmering.

Verkligen välförtjänta priser, ett stort grattis till alla!

Kvällen fortsatte med mat, diskussioner och kahoot.

Via kahoot kunde publiken svara på frågor, som sedan diskuterades av en panel på scenen.
Eleonora vann kahoot-tävlingen "Smartare än en gymnasieelev" om fysikfrågor på gymnasienivå - heja Girls in STEM!

Styrelsen tackar Womengineer för en otroligt givande kväll! En jätterolig upplevelse.  • Kommentarer(0)//blogg.girlsinstem.se/#post3

KVINNLIGT NOBELPRIS I KEMI

NyheterSkapad av Girls in STEM ons, oktober 03, 2018 14:04

ETT TILL KVINNLIGT NOBELPRIS!


Årets nobelpris i kemi tilldelades idag Frances H. Arnold (1/2), George P. Smith (1/4) och Sir Gregory P. Winter (1/4). Stort grattis till trion!

Arnold är den femte kvinnan någonsin att få ett nobelpris i kemi och det fick hon för sin forskning om en riktad evolution av enzymer. Hon lyckades utveckla katalysatorer som används mycket i dagens samhälle. Som i miljövänlig tillverkning av kemiska substanser som läkemedel.

Smith utvecklade en metod där virus kan utnyttjas för proteiner. En metod som kallas "fagdisplay". Winter använde detta för att skapa en riktad evolution av antikroppar, som också har hjälpt vid tillverkning av läkemedel.

Vilka välförtjänta pristagare!

Källa: www.nobelprize.org  • Kommentarer(0)//blogg.girlsinstem.se/#post2

KVINNLIGT NOBELPRIS I FYSIK

NyheterSkapad av Girls in STEM tis, oktober 02, 2018 15:47

Ett kvinnligt nobelpris i fysik! Vilken bra dag!Kungliga Vetenskapsakademin tilldelade idag årets nobelpris i Fysik och i år blev det en kvinna bland pristagarna! Donna Strickland vann tillsammans med Arthur Ashkin och Gérard Mourou! Ett stort grattis till alla! Ashkin får 1/2 av priset och Mourou och Strickland får 1/4 var.

De vann priset för betydelsefulla forskningar de gjort inom laserfysik. Ett otroligt viktigt område!

Strickland fick pris för hennes forskning om optiska pulsar som har varit till stor hjälp under ögonoperationer. Tekniken hon uppfann blev standard för alla högintensitetslasrar som kom efter!

Faktum är att hon fick priset för hennes första och en del av hennes doktorsavhandling. Det är verkligen imponerande!

Men bakom allt firande är det värt att komma ihåg att Strickland är endast den tredje kvinnan att få ett nobelpris i fysik, det var 55 år sedan sist. Senast var det Maria Goeppert-Mayer (1963) och innan var det Marie Curie (1903). Strickland blev själv förvånad över att det var så få kvinnor som hade fått det innan - hon menar att det finns ju massor vetenskapskvinnor! Och vi håller med!

Om ni vill läsa mer om pristagarnas fantastiska forskning så går det att göra på Nobelprisets hemsida: https://www.nobelprize.org Där kan du även hålla koll på resten av nobelprisen som kommer tilldelas denna vecka. Igår var det Medicin/Fysiologi. Ingen kvinna blev pristagare inom det, men det kommer snart ett kort inlägg om vad forskningen bakom priset handlade om!

Källor: https://www.nobelprize.org och Nobel Prize på Facebook  • Kommentarer(0)//blogg.girlsinstem.se/#post1

Välkommen Sara!

NyheterSkapad av Girls in STEM fre, september 21, 2018 18:40

Just nu händer det mycket i Girls in STEM!

Vi tänkte därför börja med att presentera en stor nyhet för föreningen; Vi har fått en NY styrelseledamot!

Vi säger VARMT VÄLKOMMEN till Sara Sterne!!!

Sara Sterne bor här i Linköping och har precis gått ut Teknikprogrammet på Berzeliusskolan. Tidigare har hon suttit i styrelsen för Teknikarflickorna, som Girls in STEM har haft nära samarbeten med. Vi är otroligt glada för detta nyförvärv och hoppas att hon ska trivas bra!

Sara, hur känns det att du nu är en del av styrelsen i Girls in STEM?

Det känns superbra! Jag har sedan start varit medlem i Girls in STEM och jag har alltid stöttat det arbete föreningen har genomfört. Det känns hur bra som helst att nu bli en större del av det, och kunna vara med och påverka ännu mer. Underrepresentationen av tjejer inom tekniska och naturvetenskapliga områden är ett faktum, och att få möjligheten att vara med och förändra detta, samtidigt som vi skapar historia, är fantastiskt.

Tack igen Sara för att du vill följa med på den här resan. Nu kämpar vi alla tillsammans för att det ska bli mer jämställt inom STEM-områdena!

/Styrelsen i Girls in STEM  • Kommentarer(0)//blogg.girlsinstem.se/#post0